Szavazz ránk a Tesco-ban!

2024. január 15-étől egy hónapon keresztül szavazhattok Egyesületünkre Vas vármegye Tesco áruházaiban. Sikeres megmérettetést követően az elnyert támogatásból a kőszegi Koronaőrző bunker tőszomszédságában található egykori jégverem részleges feltárását és bemutatóhely kialakítását szeretnénk elvégezni.

Kérjétek és vegyétek el a zsetonokat, és szavazatotokkal támogassátok egyesületünk céljait!

A Kálvária utcában található korábbi jégverem épületének megmaradt egy falrészlete (padlás), illetve korábbi kutatások alapján a föld alatti falak is épségben megmaradtak, de betemetésre kerültek. A projektben a pincefalak részleges feltárását végeznénk el, s egyúttal információs táblát és pihenőpadokat helyeznénk el a helyszínen. A helyi közösség számára egy újabb kultúrtörténeti ismeretterjesztő emlékhely alakulhat így ki, mely segíti megismertetni Kőszeg múlt századi múltját, a hűtőgépek előtti korszakot.

Az egykori jégveremben a közelben található Gyöngyös-patak vizét felhasználva jeget tárolták és értékesítettek a korabeli éttermek és egyéb felhasználók számára. Az utolsó évtizedekben – egészen az 1970-es évekig- az akkori ÁFÉSZ zöldség- és gyümölcsraktárként hasznosította a pincét. A kőszegi lakosság alig vagy egyáltalán nem ismeri a helyet és a jégverem működését. A közeli turisztikai látványosságok mellett egy újabb ismeretterjesztést segítő aprócska emlékhely alakulhatna ki a városban.

Pályázni jó!

Egyesületünk idén ősszel újabb négy pályázat benyújtásával igyekszik többletforrásokat biztosítani működéséhez, valamint új tevékenységek megvalósításához.

A Városi Civil Alap pályázati felhívására benyújtott kérelmében a hegyvidéki területek gondozásában nélkülözhetetlen kistraktor és tartozékainak beszerzésére pályázott.

A NEA 2024. működési pályázatunk a szervezet jövő évi alaptevékenységeihez kapcsolódó kiadások részleges finanszírozására nyújthat megoldást.

A Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázati felhívására benyújtott kérelmünk pozitív elbírálása esetén a Koronaőrző emlékpark tőszomszédságában található egykori városi jégverem részleges feltárása és bemutatása valósíthatjuk meg.

Az Élmény- és Szabadidősport Program idei kiírására benyújtott pályázatunkkal a minden év januárjában megrendezésre kerülő Évkezdő tekergő c. teljesítménytúránk továbbfejlesztését kívánjuk elérni.

MTSZ támogatás

A Magyar Természetjáró Szövetség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által nyújtott pénzügyi forrás segítségével egyesületünk részére 125 ezer forint működési támogatást nyújtott 2021-ben. Ennek segítségével a terület-karbantartási munkálataink során használt saját tulajdonú eszközeink szervizelése, felújítása valósulhatott meg, valamint egy SZJA 1% felajánlást népszerűsítő információs tábla kerülhetett ki a Kálvária-hegyre.

A fenti támogatást köszönjük, egyúttal köszönjük és várjuk továbbra is a felajánlásokat!

Megújult a királyvölgyi óriás gesztenyefa emlékhely

A MOL Alapítvány Helyi Érték Program 500 ezer forintos, valamint a Tesco „Ön választ, mi segítünk” Program 200 ezer forintos támogatása révén 2020. október 21-én Básthy Béla polgármester ünnepi köszöntőjével hivatalosan is átadásra került a megújult és új eszközökkel, interaktív elemekkel bővült emlékhely a kőszegi Királyvölgyben.

A rendezvényen sült gesztenyével , forralt borral és friss musttal kínáltuk a megjelenteket. Egyúttal a vers- és meseíró pályázat díjazottjainak is átadásra kerültek az ajándékcsomagok.

Az Egyesület tagságán és önkéntesein kívül köszönettel tartozunk az alábbi segítőknek is:

Andorka Ernő, Bakos György, Balogh Lajos, Gudricza István, Gergye Diána, Gergye László, Horváth István, Kovács Bence, Kopácsiné Reményi Anita, Kövesdi Andrea, Láng József, Moldvai Dóra, Németh János, Petősi Dénes, Tóthárpád Ferenc, Vadász Kristóf, Zsótér Rebeka

Bátorítunk mindenkit – kicsiket és nagyokat – hogy a helyszínen vagy otthon a meleg szobában hallgassák meg az elkészült műveket! (http://gesztenyekek.hu/?page_id=1318)

    

    

  

Pályázat eredmények

Kedves vers- és meseírók!

Sajnáljuk, hogy korcsoportonként csupán egy-egy mese érkezett, illetve versből csupán egy fiataltól kaptunk alkotásokat, ugyanakkor örülünk is, hogy minden általatok beküldött vers és mese kedves és igényes mű, így minden pályázó elismerést érdemel. 😊

Bariska Fruzsina és nagypapája meséjét külön díjjal is jutalmazzuk. 😊

A versek és mesék közlésének módjáról és idejéről, valamint a díjátadó ünnepség idejéről (várhatóan szeptember) az érintettekkel hamarosan közvetlenül is felvesszük a kapcsolatot.

A pályázati felhívás elkészítésében és a pályaművek értékelésében Tóthárpád Ferenc segítségét külön köszönjük!

Köszönjük és gratulálunk! 😊

Mesél az Óriás gesztenyefa

Vers- és meseíró pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Egyesület kőszegi és környékbeli alsó- és felső tagozatos, valamint középiskolás korcsoportokban várja a pályaműveket, melyek az öreg gesztenyefáról vagy a környező kirándulóhelyekről – elsősorban a Királyvölgyről szóljanak. Szívesen várunk az évszakokhoz kapcsolódó verseket és meséket.

Pályázni személyenként legfeljebb 3-3 verssel és/vagy mesével lehet. A mese terjedelme nem haladhatja meg a 3000 karaktert.

A pályamunkákat elektronikusan (pdf és szerkeszthető word formátumban is) az alábbi címre kérjük elküldeni: gesztenyekek@gmail.com

Beérkezési határidő: 2020. május 31.

A zsűri korcsoportonként 3-3 díjat ad ki, azonban minden pályázó emléklapot és meghívást kap a szeptember végi átadó ünnepségre.

Az eredményeket a honlapunkon legkésőbb 2020. június 15-ig közöljük!

Tollra fel!

Óriás gesztenyefa emlékhely

A GesztenyeKék Természetbarát Egyesület a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán elnyert 200 ezer forintos, valamint a MOL Helyi Érték Program pályázatán elnyert 500 ezer forintos támogatása segítségével a kőszegi Királyvölgyben található Óriás gesztenyefa emlékhely fejlesztését valósítja meg több ütemben.

A Tesco támogatás felhasználásával elsősorban az óriás gesztenyefa törzse felett álló védőtető, valamint az odavezető lépcső és korlát felújítását végzi el Egyesületünk.

A MOL Alapítvány támogatásával elsősorban padok kihelyezését, parkoló kialakítását, fabemutató készítését tervezzük. Emellett az interaktív élménypark egyik fontos eleme egy audiovizuális információs tábla lesz, melyen – egyebek mellett – egy vers- és meseíró versenyen kiválasztott műveket helyi általános iskolás gyermekek szavalják vagy éppen mesélik majd el – évszakonként változó tartalommal.

MOL Helyi Érték Program

A GesztenyeKék Természetbarát Egyesület idén tervezi az Óriás gesztenyefa emlékhely felújítását és továbbfejlesztését, amihez most még 500 ezer Ft megszerzésére van lehetőség a MOL Helyi Érték Program pályázatán.

Kérjük, hogy szavazzatok az alábbi linken, hogy az egykori famatuzsálem emlékhelye megszépülhessen és az eddigieknél vonzóbb és különlegesebb hellyé válhasson! 🙂

www.molalapitvany.hu/szavazas/2019

Szavazni 2020. március 29-ig lehet, egy alkalommal (5. sz. körzet) ; minden szavazatot és megosztást nagyon köszönünk! 🙂

Ön választ, mi segítünk

Lezárult a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázat szavazatgyűjtő fordulója, ahol sikerült összegyűjteni a legtöbb szavazatot a Közösen a Kutyákkal Egyesületnek. 🙂

Gratulálunk és nagyon köszönjük az összefogást, hogy őket támogattátok a zsetonokkal! 🙂

Egyesületünk a 2. helyen végzett, ezért külön köszönjük mindenkinek, aki a mi sikerünkhöz is hozzájárult!

Az elnyert összeget a tervezetteknek megfelelően a Királyvölgyi Óriás gesztenyefa környezetének megújítására fordítjuk. 🙂