Szavazz ránk a Tesco-ban!

2024. január 15-étől egy hónapon keresztül szavazhattok Egyesületünkre Vas vármegye Tesco áruházaiban. Sikeres megmérettetést követően az elnyert támogatásból a kőszegi Koronaőrző bunker tőszomszédságában található egykori jégverem részleges feltárását és bemutatóhely kialakítását szeretnénk elvégezni.

Kérjétek és vegyétek el a zsetonokat, és szavazatotokkal támogassátok egyesületünk céljait!

A Kálvária utcában található korábbi jégverem épületének megmaradt egy falrészlete (padlás), illetve korábbi kutatások alapján a föld alatti falak is épségben megmaradtak, de betemetésre kerültek. A projektben a pincefalak részleges feltárását végeznénk el, s egyúttal információs táblát és pihenőpadokat helyeznénk el a helyszínen. A helyi közösség számára egy újabb kultúrtörténeti ismeretterjesztő emlékhely alakulhat így ki, mely segíti megismertetni Kőszeg múlt századi múltját, a hűtőgépek előtti korszakot.

Az egykori jégveremben a közelben található Gyöngyös-patak vizét felhasználva jeget tárolták és értékesítettek a korabeli éttermek és egyéb felhasználók számára. Az utolsó évtizedekben – egészen az 1970-es évekig- az akkori ÁFÉSZ zöldség- és gyümölcsraktárként hasznosította a pincét. A kőszegi lakosság alig vagy egyáltalán nem ismeri a helyet és a jégverem működését. A közeli turisztikai látványosságok mellett egy újabb ismeretterjesztést segítő aprócska emlékhely alakulhatna ki a városban.