Gesztenyeliget – egy újabb esély

Kőszeg Város Önkormányzata 2018-ban hozta létre – zártkerti pályázat keretében – a Hideg-völgyből induló, akkor még gazos-fás területen a „városi gesztenyeligetet”.

Egyesületünk már a megvalósításkor is fontos szerepet vállalt a terület megtisztításával (ágak, gyökerek összegyűjtése), valamint a 28 szelídgesztenyefa-csemete elültetésével. Az Egyesület az első két évben rendszeresen öntözte is a facsemetéket, valamint részt vállalt a terület kaszálásában. A GesztenyeBor tanösvény egyik táblája is itt található, a sétaút itt vezet el a Kálvária-templom irányába.

Azonban a gondos körbekerítés és öntözés ellenére is az elmúlt évek száraz időjárása, valamint a vaddisznók és őzek kártétele miatt szükségessé vált 10 facsemete pótlása.

Az egyesület lelkes tagjai benzint és időt sem kímélve egyenesen Kadarkútra(!) utaztak el azokért a nem Kőszegen őshonos facsemetékért, melyeket már jelenleg csak ott szaporítanak egész Magyarországon (s a világon).

A városi gesztenyeligetben ugyanis a helyi, ún. Kőszegszerdahelyi 29-es típus mellett megtalálhatóak az Iharosberényi (Dél-dunántúli) és a Nagymarosi (Duna-kanyar) fajták 2-2 változata is. Utóbbiak közül kellett pótolni többet is.

Ezen facsemeték új, erősebb hálóvédelmet kaptak, miközben megerősítettük a többi, korábbról túlélt, és növekedésnek indult fák védelmét is. A napokban egyesületünk díjmentesen elvégezte a terület kaszálását is.

A most érkezett hat gesztenyefán túl (melyek értéke közel 60 ezer Ft) további négy fát Drimmer Márton sopronkövesdi kertész ajánlott fel, míg az új akác karókat Várkonyi Botond és fia, Endre ajánlotta fel.

Reméljük, hogy az elmúlt években a területen végzett, legtöbbször „láthatatlan” munkánk és gyakran „kilátástalannak tűnő” erőfeszítéseink ellenére is a gesztenyeliget valóban ligetté válik és pár év múlva már megismerik és élvezhetik is a kőszegiek és a turisták egyaránt annak „gyümölcsét”.

A legéleterősebb fák idén már pár szem gesztenyével is megörvendeztettek bennünket!