Megújult az Ördögárok

Egyesületünk önkéntes munkájának és anyagi hozzájárulásának köszönhetően az Ördögárok „revitalizációjának” első szakasza lezárult. Az Erdő utcából induló Ördögárok néven ismert, kiemelt geológiai értékeket képviselő gyalogos út kitisztítása, újbóli járhatóvá tétele megtörtént.

Külön köszönet illeti a BIT-ÉP Bt-t, amely kedvezményes díjazás mellett végezte el a szükséges gépi földmunkákat.

Kőszeg Város Önkormányzata alpannonia plus néven pályázatot nyújtott be, melynek keretében az útvonal további fejlesztése is megvalósulhat (útvonal lekavicsozása, geológiai tanösvény kialakítása). Amennyiben a pályázat nem jár sikerrel, úgy Egyesületünk vállalja a tanösvény táblák elkészíttetését.

Az út bejáratánál található a Kincs Villa, melynek falán még mindig látható Magyarország talán legrégebbi fennmaradt turistajelzése. A II. Világháború előtti évekből származó jel jól jelzi azt is, hogy a turistautak régen ebben az árokban vezettek fel a hegyre. Egyesületünk emléket kíván állítani e jelnek és turistaútnak egy információs tábla kihelyezésével.

Az Ördögárok a Kőszegi-hegység egyik leghosszabb, de főleg legmélyebb sziklás „szurdoka” a város közvetlen szomszédságában, melyben évtizedekkel ezelőtt még szekérút vezetett. A metamorf kőzetek eróziós pusztulása jól megfigyelhető itt. Az Ördögárok elnevezés nem egyedi, sok helyen található máshol is az országban azonos vagy hasonló földrajzi név.

Mindenkit bátorítunk arra, hogy sétáljon végig az Ördögárkon!

Ördögárok