Soproni bar(l)angolás már második alkalommal

Az idei évben már 2. alkalommal került megrendezésre egyesületünk soproni túrája, melyen közel 140 fő vett részt a 12, vagy a 28 km-es távon. A túra célja a soproniak által is kevésbé ismert környékbeli barlangok bemutatása, melyek közül a rövidebb táv egyet, a hosszabb hármat érint.

Az időjárás sajnos reggel még kicsit barátságtalan -hűvös, ködös- volt, de ez nem szegte kedvét a résztvevőknek, és végül délutánra kisütött a Nap.

Lusztház a Ciszterci-kertben

Az idei évben Kőszeg Város Önkormányzata pályázati és saját forrásból, valamint a GesztenyeKék Természetbarát Egyesület önkéntes munkája révén létrehozta a Hideg-völgyben a Ciszterci gyümölcs- és szőlőskertet, valamint a városi gesztenyeligetet.

Egyesületünk Juhász Gergő felajánlásának köszönhetően egy eredeti, közel 100 éves „lusztház” (szerszámtároló) áttelepítését végezte el a mai napon a Szulejmán-kilátó melletti ingatlanról a Ciszterci-kertbe. Technikai segítséget a Városüzemeltető Kft.-től kaptunk, amelyet ezúton is köszönünk!

A lusztház a környék gyümölcsöseinek igen jellegzetes „tartozéka” volt a XX. században. A szerszámtárolókból több, nagyon hasonló darab maradt fent akár a Hideg-völgyben, akár távolabbi zártkerti területeken.

A lusztház állagmegóvó felújítását és kitakarítását követően Egyesületünk id. Schlögl Ferenc hagyatékát felhasználva szabadtéri múzeumot kíván létrehozni még ez év őszén a lusztházban, bemutatva a XX. század második felében használt eredeti eszközöket, szerszámokat. Még idén kihelyezésre kerül itt a gesztenyebor tanösvény újabb táblája is.

    

  

1%

Egyesületünk idén is fogadhatta a Szja felajánlható 1%-át. Örömmel értesültünk róla, hogy összesen 94.881,- Ft összegű felajánlás érkezett, melyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már át is utalt szervezetünk bankszámlájára. 🙂 A felajánlott összeget ezúttal is környezetvédelmi célok megvalósítására kívánjuk fordítani.

Minden támogatónknak köszönjük!