XL-es tekergés – május 9.

Kedves Túrázók!

Teljesítménytúrát szervezünk május 9-én! 🙂

Útvonal: Kőszeg (Jurisics vár) – Őz-kút – Belovich kápolna – Péruska Mária kegyhely – Csepreg – Tömörd – Kőszegfalva – Lukácsháza – Kőszegszerdahely – Velem – Pogányok – Kőszeg

A rajt és a cél helye: Kőszeg, Jurisics vár (elővár)
Nevezés: 05.30 – 07.00 óra
Nevezési díj: 1000,- Ft
Úthossz: 59 km
Szint: 1000 m
Szintidő: 15 óra
Díjazás: emléklap, kitűző
Ellátás: ital 2x, hideg étel 2x, édesség + meglepetés

A természet védelme érdekében kérjük, hogy poharat hozzatok magatokkal!

Várunk Benneteket szeretettel! 🙂

Együttműködés

Egyesületünk a Gyermekekkel a Természetért Egyesület és a Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület közreműködésével partneri kapcsolatot alakított ki civil hálózat létrehozásához, melynek célja a magyarországi források és környezetük, mint vizes élőhelyek védelmével foglakozó civil szervezetek összefogása.

A „Természetes forrásvizeink védelme” című projekt keretén belül „ForrásVízŐrző” névvel egy országos civil hálózat létrehozása van folyamatban.

Elképzeléseik szerint a civil hálózat összefogja a forrásvízvédelemmel kapcsolatos civil tevékenységet. Létrejön egy erős szakértői bázison nyugvó, szervezett közösség, amely alkalmassá tud válni a szakmai érdekképviseletre a szakmapolitikai mechanizmusok befolyásolására. Az országos civil háló létrehozása jelenti véleményük szerint a megoldást arra a problémára, hogy a civil szektor a forrásvizek védelmének területén nem tud elég hatékonyan működni és nem tudja befolyásolni a szakmapolitikai mechanizmusokat, csak maximum kényszerűen alkalmazkodik.

Egy, a szervezetek teljes önállóságát megtartó szakmai és érdekszövetség létrehozása a terv, amely

o a tudásmegosztással
o közös érdekvédelemmel
o közös környezetvédelmi akciókkal
o közös marketinggel és PR tevékenységgel

segíti az egyes tagszervezeteket tevékenységük hatékonyságának, szakmai és társadalmi presztízsének erősítésében. A projekt keretében lehetősége van az Egyesületnek koordinátorok delegálására is, akik egy-egy megye civil szervezeteinek felkutatásában és az ott lezajló tevékenységek koordinálásában közreműködnek.

Egyesületünk a 2015. január 10-én megkötött szerződés alapján Zala megye forrásainak koordinátoraként segíti a fenti célok megvalósulását. Egyesületünk két elnökségi tagja Lengyel Szilvia és Márton László Krisztián vállalta a megyei koordinátori feladatok ellátását.

Búbos banka – az Év madara – odú kihelyezési akció

A búbos banka az év madara lett 2015. évben. Ez alkalomból úgy döntött az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület Vas Megyei Csoportja, hogy a megyénkben különösen megritkult madárfaj állománygyarapodását odú kihelyezési akcióval segíti.

www.orseginemzetipark.hu/hu/info/ertekeink/banka-program/odu-kihelyezesi-program.html

A „Banka Program” keretében olyan természetre nyitott embereket keresünk, akik szívesen otthont adnának e csodaszép madárnak. A csatlakozás semmiféle kötelezettséggel nem jár, mindössze helyet kell biztosítani az általunk kiszállított és felhelyezett mesterséges odúknak. A madár számára egyébként a nyílt szőlősök, gyümölcsösök, kiskertek, fás legelők lehetnek optimálisabb élőhelyek, ilyen helyekre szánjuk az odúkat.

Kérem Önöket, hogy legyenek szívesek tájékoztatni e lehetőségről a környezetükben élőket, különösen a vélhetően jó adottságú területekkel rendelkező lakosokat.

Az érdeklődők a honlapon megadott e-mail címre írva tudnak kérdezni, jelentkezni.