alpannonia®

Vándorlás határok nélkül

Az Alsó-ausztriai Semmering-től és a stájerországi Fischbach-tól egy új, változatos és természeti különlegességekben gazdag út vezet a magyarországi Kőszegig: alpannonia®- egy túrarendszer a túrázás szerelmeseinek, amely természeti és nemzetközi határokat is átlép. A három szövetségi tartomány, Alsó-Ausztria, Stájerország, Burgenland, valamint a szomszédos Magyarország együttműködésének eredménye egy 150 km hosszú, helyenként magasan haladó, csodás kilátást nyújtó túraútvonal. Számtalan bekötőút és országút könnyíti meg az útvonalra történő bekapcsolódást. Az útipoggyász illetve a túrázók szállítása a főútról a szálláshelyre, vagy onnan a főúthoz megoldható. A teljes túraút Semmeringtől hat, Fischbach-tól hét, 15-21 km hosszú napi egységekben teljesíthető, amely az Alpok térségétől az erdőkben gazdag Borostyánkői-középhegységen és a Kőszegi-hegységen át a Kőszeg melletti szőlőskertekig vezet.
A változatos táj természeti kincsei mellett információs pontok, kulináris különlegességek, kulturális értékek és wellness lehetőségek várják a túrázót.

1. szakasz – Kiindulópont: SEMMERING

1. nap: Semmering – Hochwechsel / Wetterkoglerhaus
Hossza: 19,5 km
Szintkülönbség: 772 m
A túra a hágón kezdődik a drótkötélpálya alsó állomásánál és a Hirschenkogel-re vezet a Liechtensteinhaus-hoz. Aki ettől a kissé fáradságos emelkedőtől meg akarja kímélni magát, igénybe veheti a drótkötélpályát is.
Az út aztán továbbvezet a Sonnwendstein-re, ahol bizonyára élvezni fogják a csodálatos kilátást.
A Sonnwendstein-ről azután vissza az Arzkogel-en át haladnak a Feistritzsattel felé vezető borúthoz. A további útvonalon (szinte kizárólag erdőben) néhány információt is találnak a hegyivadász-emlékútról.
Itt kezdődik az emelkedő az ÖWW 02 (902) mentén az erdőn és az első szép alpesi legelőkön át a Kranichberger Schwaig-ig.
Egyre tágasabb területeken, ahol csodás kilátás tárul szemük elé, elérkeznek Hochwechsel-re (1743 m), amelyen a Wetterkoglerhaus áll.

1. szakasz – Kiindulópont: FISCHBACH

1. nap: Fischbach – Rosegger Schutzhaus / Pretulalpe
Hossza: 20,9 km
Szintkülönbség: 1286 m
Idilli környezetben, Fischbach magashegyi klimatikus gyógyhelytől az úgynevezett „Zellerkreuz“-ig majd tovább az Almtor-ig vezető emelkedőkkel kezdődik az alpannnonia®-túraútvonal 1. szakasza. Mindenképpen érdemes meghódítani az innen csak 15 percnyi hegymenetre található Teufelstein (Ördögkő) csúcsot (1.499 m). Itt található Stájerország legrégebbi alpesi kultikus helye, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környékre.
Az Almtor-tól széles turistautakon haladunk a „Lentkreuz“-ig Alpl-ban, Peter Rosegger szülőházáig. Mindenképpen érdemes megtenni a kitérőt a magaslaton fekvő szülőházig, hiszen innen szinte az egész alpannonia® útvonal belátható. Alpl-tól az út folyamatosan emelkedik a Hauereck menedékházon túl a Rattener Alm-ig (Rattener hegyi legelő) a markáns szélparkkal. Innen alpesi réteken keresztül a Rosegger menedékházhoz jutunk.

2. nap: Rosegger Schutzhaus / Pretulalpe – Hochwechsel / Wetterkoglerhaus
Hossza: 20,3 km
Szintkülönbség: 899 m
A második szakaszt nevezhetnénk az alpannonia® „alpesi királyszakaszának“. A Pretul-nál álló markáns Peter Bergner őrtoronytól egy rendkívüli kilátást nyújtó hegygerinc mentén haladunk az 1783 m magas Stuhleck-ig. Ez egyben az alpannonia® legmagasabb pontja is. Innen Ausztria területének 1/3-a, valamint egész Nyugat-Magyarország és Szlovákia részei láthatók. A Pfaffensattel-ig (Pfaffen-nyereg), majd tovább is hegynek lefelé, majd alpesi legelőkön és erdőkön keresztül hegy- és völgymenetben vándorlunk a Feistritzsattel-ig (Feistritz-nyereg). Itt találkozunk a főútvonallal, amely a Semmering-től vezet (Semmering választható kiindulópont). És így érkezünk enyhén emelkedő alpesi legelőkön (ún. „Schwaigen“) át az 1743 m magas Hochwechsel-re a Wetterkoglerhaus-hoz.

3. nap: Hochwechsel – Mönichkirchen
Hossza: km
Szintkülönbség: 773 m
A Hochwechsel-ről az alpannonia®- főútvonal egész szakasza jól belátható: a Sonnwendstein-től a magyar síkságig.
Bernstein és a Kőszegi-hegység felé tekintve a Niederwechsel-en és a Steinerne Stiege-n át jutnak el a Mönichkirchner Schwaig-ig.

4. nap: Mönichkirchen – Hochneukirchen
Hossza: 19 km
Szintkülönbség: 253 m
Egy kiadós reggeli után a további ereszkedőn élvezhetik az „életvíz“-témautat és bizonyára szívesen időznek az erdőben található Kneipp-létesítménynél.
Mönichkirchen központjából továbbgyalogolnak az ÖWW 02 számú úton, áthaladnak a Wechsel-országúton és egy erdei úton eljutnak az autópálya felett átvezető útra.
Ezt követően dombtetőkön gyalogolva festői rétek és földek tárulnak szemük elé, majd Schlag és Pichl településeken mennek át. Pichl után elhagyják az ÖWW 02-t Hosien irányába és a Hochneukirchen melletti úticéljuk felé.

5. nap: Hochneukirchen – Bernstein
Hossza: 15 km
Szintkülönbség: 393 m
A pihentető éjszaka után felfrissülve játszva megteszik az emelkedőt a Hutwisch-re, ahol a kedvelt kilátótorony áll.
Innen dombtetőkön, amelyeken az erdők és rétek változatos tájat mutatnak, továbbgyalogolnak Kalteneck-ig és a Redlschlagnál újonnan létesített kilátóig (amit kedveskedve kuglófnak is neveznek). Megfelelő panorámatérképek segítségével élvezhetik a kilátást a Wechsel-re, a Schneeberg-re, a Bucklige Welt-re, a Fertő tóra, Magyarországra, sőt egészen a Koralpe-ig és Szlovéniáig.
Tovább a Steinstückl -ön át és erdei utakon haladnak Bernstein irányába.
Mielőtt a nemesszerpentin-feldolgozásról híres Bernstein-t elérik, egy rövid kitérőt tehetnek a kienbergi boszorkány titokzatos éléskamrájába.

6. nap: Bernstein – Unterkohlstätten
Hossza: 15 km
Szintkülönbség: 362 m
Bernstein központját a szabadtéri fürdő és a mezítlábas-tanösvény irányában hagyják el. Egy darabon a bolygó-tanösvény mentén haladnak, utána pedig többnyire erdei utakon jutnak el Oberhasel-be és Goberling-be, ahol a Bányamúzeum az egykori antimonbányászat múltjáról mesél.
Goberling-en kívül egy egykori majorság magányos kútja csalogat az öreg fák alatti megpihenésre.
Rögtön ezután Unterkohlstätten község területén érkeznek a Geschriebenstein-Írottkő Natúrparkba. Itt újra felelevenítették a mész- és szénégetés ősi mesterségét. A mészkemencénél és a szénégetőnél alapos tájékoztatást kapnak ezekről a történelmi termelési eljárásokról.

7. nap: Unterkohlstätten – Kőszeg
Hossza: 21 km
Szintkülönbség: 618 m
Oberkohlstätten településrészt a panorámaúton át hagyják el, ahonnan még egyszer élvezhetik a kilátást Riegersburg-ig. Árnyas erdei utakon jutnak el a kis Szarvaskőig és a Dreihotter Platz-ig, majd a nagy Szarvaskőre, ahol az ORF-adó és a hegycsúcson egy kereszt áll.
A posta-adótoronytól egy erdei emelkedőn és később erdei úton érik el az Írottkő magaslatát (WH Waldhof).
A kő tanösvény mentén jutnak el az Írottkő csúcsán (884 m) álló kilátótoronyhoz. Ez képezi egyúttal Ausztria és Magyarország között a határt. zwischen Österreich und Ungarn. Érvényes útlevéllel akadály nélkül átjuthatnak a határon.
A Hörmann-forrás és a Stájerházak után érkeznek az Óház-tető romjához, amelyet kilátótoronnyá építettek át.
Innen már nincs messze Kőszeg a csodálatos óvárosával, ahol az „alpannonia“®-főútvonal az új természetvédelmi látogatóközpontnál ér véget, de ott is kezdődik.

További információk:

www.alpannonia.at

www.naturpark.hu