Lusztház a Ciszterci-kertben

Az idei évben Kőszeg Város Önkormányzata pályázati és saját forrásból, valamint a GesztenyeKék Természetbarát Egyesület önkéntes munkája révén létrehozta a Hideg-völgyben a Ciszterci gyümölcs- és szőlőskertet, valamint a városi gesztenyeligetet.

Egyesületünk Juhász Gergő felajánlásának köszönhetően egy eredeti, közel 100 éves „lusztház” (szerszámtároló) áttelepítését végezte el a mai napon a Szulejmán-kilátó melletti ingatlanról a Ciszterci-kertbe. Technikai segítséget a Városüzemeltető Kft.-től kaptunk, amelyet ezúton is köszönünk!

A lusztház a környék gyümölcsöseinek igen jellegzetes „tartozéka” volt a XX. században. A szerszámtárolókból több, nagyon hasonló darab maradt fent akár a Hideg-völgyben, akár távolabbi zártkerti területeken.

A lusztház állagmegóvó felújítását és kitakarítását követően Egyesületünk id. Schlögl Ferenc hagyatékát felhasználva szabadtéri múzeumot kíván létrehozni még ez év őszén a lusztházban, bemutatva a XX. század második felében használt eredeti eszközöket, szerszámokat. Még idén kihelyezésre kerül itt a gesztenyebor tanösvény újabb táblája is.